Semolina, Painea Paradisului

LE: Cum eu sunt mama coincidentelor – fix azi este ziua ei! La multi ani, Monica!! Sper sa te bucure articolul meu.

Monica Secareanu este brutareasa artizanala a Paradisului Verde, zona rezidentiala cea mai faimoasa a comunei Corbeanca (care btw, e formata din patru sate si doua cartiere — cum vii din DN1: Petresti, Corbeanca-sat (unde locuiesc eu, ultracental :))), un cartier numit Mechea, Ostratu cu al sau cartier Orac si, last but not least, Tamasi — nice to meet ya!).

 

Am cunoscut-o pe Monica intr-o toamna (2016?), recomandata Mariana de la Republica Bio care m-a hranit cu cele mai fabuloase rosii din univers! Era cunoscuta vecinilor din Paradis, facea paine in bucataria ei supeeeerba de acasa, si, pe vremea aia, livra paine in toata Corbeanca si visa la un atelier al ei si la o angajata serioasa.

Cand am stat de vorba prima oara, eu eram abia-mutata in sat si cu copilul in carca, mi-a placut foarte mult sa am de-a face cu cineva cu multa experienta in locuitul in Corbeanca, si trecuta deja prin tot ce insemna gradinita si copii mici, are doi baieti mari.

Ce mi-a placut mie foarte tare este ca Monica a facut o schimbare fabuloasa atunci cand a simtit ca The Corporate Life nu i-a mai adus satisfactia de la inceput. Lucra in marketing, pe vremea cand s-au inventat cercetarile de piata in Romania, mi-a povestit ca ani de zile a facut parte dintr-o super-echipa si nu-si imagina viata altfel. A avut aceeasi meserie 20 de ani. Primeste extra-bonus-points ca a facut Fizica la Magurele, localitatea mea de bastina 😀

 

La un moment dat insa nu i-a mai placut, compania a crescut foarte mult, de la 5 la 200 de angajati – gen – si nu mai era acelasi vibe. Decisese sa-si ia 6 luni sabatice in primavara lui 2014, insa ea nu se poate opri din muncit+citit, basca ii placea si sa gateasca. A coincis cu perioada in care Codruta Popa de la Codru de paine facea cunostinta Romaniei cu painea cu maia. Si that was it, instant love, i-a placut “muzica painii”, cum se aude crapatul cojii la cateva minute dupa ce o scoti din cuptor. My fave kinda love, bread-love :)))

A facut cursurile, si-a cumparat cartile, a calatorit sa-si gaseasca faina si cu muuulta munca s-a nascut Semolina. Mi-a povestit ca nu e singura inspirata de Codruta, ca exista vreo 20 de brutari-underground in toata tara, unii lucreaza in ateliere, altii “in transee”, dar toti fac paine cu mare pasiune, “pentru populatie”. Manuela Breahna face workshopurile in Bucuresti.

 

Din martie 2017 are atelierul ei la intrare in Paradis, pe dreapta (langa farmacie), are angajata pe care a visat-o, insa livrari nu mai face, isi comanda lumea la inceputul saptamanii pe email ce-si doreste, iar ea le lasa comanda la intrarea in atelier.

Am comandat mult de la ea cateva luni, atunci, mai la inceput: am testat toate felurile de paine, cozonacii, biscuitii cu de toate. Sunt fantastici! Indeed, un pret mare, dar ar fi pacat de toata munca ei sa se tocmeasca la pret. Oricum, invertitia de timp si pasiune se simte.

Desi i-am luat interviu acum multa vreme, uitasem cumva, cum nu ni s-au mai intesectat caile (nu mai livreaza, eu ajungeam rar in zona cand eram cu Pufus dupa mine, din toamna asta ce mi-am “revenit”) – dar m-am bucurat sa-i regasesc painea la Mosie, si mi-am adus aminte de my first bread love :)) Btw, daca vreti sa-i cunoasteti vizual pe cei de la Mosie+Semolina: Aici ProTV

Oferta din octombrie 2017

Monica nu se lasa, continua sa viseze. Ar vrea ca-n urmatorii 5 ani sa faca “niste scoli inalte”, mi-a povestit ca isi doreste un an la Paris.. sauuu poate un business de familie cu fiul ei cel mare. In orice caz, a muncit mult, a tras tare si cu multe sacrificii, o vad dupa cum vorbeste despre business-ul ei ca nefiind nici macar antreprenoriat, ci o nebunie.. love her!

Nu am mai comandat de mult de la ea, but I promise I will today! Desi tocmai m-am apucat sa discut cu nutritionista locala, nu ma pot abtine sa nu comand cu cozonac cum numai la Monica am mancat. Ca sa iei legatura cu ea, las aici telefonul: 0744 233 322 si emailul: atelierul.de.painici@gmail.com — cat macar sa-i urezi La multi ani daca tot s-au aliniat planetele sa scriu despre ea azi <3

Gosh, I love this place!

Comments

  1. Avram Lela

    Paine de vatra cu coaja crocanta si cu unt ( Lurpak salted ) as putea manca zilnic! Cu un ceai aromat langa ( zic eu care sunt coffee lover ) , o felie nici groasa nici subtire , yeah un mic dejun perfect!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *